službena internet stranica udruge

Kapelica Wireless

Dobro došli na web stranicu Kapelice Wireless. Na ovoj stranici čitajte o našim iskustvima oko izgradnje mreže. Recenzirati čemo uređaje i transparentno vam izlagati naše napredovanje. Sva iskustva zapisat čemo u ovu stranicu, zato komentirajte jer potrebna su nam vaša iskustva.

Zašto Kapelica wireless?

Radi se o bežičnoj zajednici pod “krovom” Informatičkog kluba “Virus” iz Kapelice. Sve je počelo osnivanjem informatičkog kluba “Virus”, 15. srpnja 2001. godine na inicijativu mještana mjesta Kapelice. Cilj pokretanja kluba je bio promicanje informatičke kulture kod djece odraslih, upoznavanje sa informacijskom tehnologijom te omogućavanje bržeg usvajanja i razmjene informacija.

Informatički klub “Virus”, Kapelica

Kroz nekoliko godina djelovanja, raznih edukacijskih programa u iznajmljenim prostorijama, klub je napokon dobiva svoje prostorije u zgradi mjesnog doma. Time je klub dobio svoju privatnost ali i odlučnost da si sam gradi budučnost. Odmah kreću skupštine na kojima se donose odluke oko uvođenja ADSL interneta, kupnje dodatnih računala i velikog plana umrežavanja Kapelice.

Ambicije

Kao prvo želja nam je umrežiti samu Kapelicu u svrhu razmjene digitalnih podataka. Možda osigurati članovima kluba surfanje internetom za cijenu godišnje članarine. Idealno bi bilo povečati mrežu prema Garešnici, time bi se dobio veći broj korisnika. Takva mreža mogla bi se razvijati i postati korisna svim građanima Garešničke opčine. Voip, virtualne igraonice za djecu, web portal, gospodarski list sve to bez interneta, ljudi bi imali uvid u veliku količinu podataka.

Postignuto

Trenutaćno je aktivno 5 pristupnih točki – Kapelica, RK Garić (Kovačić brdo), ZTK (HZZO), Gaijne (braniteljske zgrade), Ciglenica. Sve pristupne točke su Mikrotik RouterBoard uređaji sa R52 karticama. To se je pokazalo ispaltivim jer smo u fazi spajanja sa Hrvatkom bežičnom mrežom pod krovom Hrvatskog radioamaterskog saveza (Kutina-Sisak-Zagerb) a oni također koriste MT tako da se ne moramo bojati nekompatibilnosti. Spajanjem na hrvatsku mrežu obećan nam je pristup internetu pa tako za sada internet plaća grad Garenica (8Mbit).

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Theme Design by devolux.nh2.me
To top